Klubbens historie jf. CHatGTP
Klubbens historie jf. ChatGTP
Af Jørn Hansen
den 29. november 2023

Nu har ChatGTP jo efterhånden været i vælten igennem længere tid, så jeg skulle lige se, hvad AI kunne bidrage med. Jeg stillede et (nok for) simpelt spørgsmål til robotten: "Jeg vil gerne bede om et kort referat af Skakklubben Centrums historie."

Det tog ikke mange nanosekunder før jeg fik et svar. Svaret var nærmest opløftende :-)

Skakklubben Centrums historie startede tilbage i 1934, hvor klubben blev grundlagt i København. Klubbens formål var at fremme interessen for skakspillet og skabe et fællesskab for skakentusiaster.

I begyndelsen af klubbens historie blev der afholdt regelmæssige klubmøder og turneringer, hvor medlemmerne kunne udfordre hinanden og forbedre deres skakfærdigheder. Klubben begyndte også at deltage i lokale og nationale skakturneringer og opnåede hurtigt succes.

I løbet af årene oplevede Skakklubben Centrum både op- og nedture. Nogle perioder var klubben præget af stor aktivitet og mange medlemmer, mens andre perioder var mere stille og præget af få aktive medlemmer.

Klubben har altid haft et stærkt fokus på skakundervisning og træning, og i løbet af årene har der været flere dygtige skakspillere, der har været tilknyttet klubben som trænere eller medlemmer. Disse spillere har hjulpet med at udvikle den næste generation af skakspillere og har været med til at skabe en stærk skaktradition i klubben.

I dag er Skakklubben Centrum stadig aktiv og har et solidt medlemsgrundlag. Klubben tilbyder stadig skakundervisning og træningsmuligheder for spillere på alle niveauer og afholder stadig interne turneringer og deltager i eksterne skakarrangementer. Klubben har fortsat fokus på at fremme interessen for og kvaliteten af skakspillet i København og har et positivt ry i skakmiljøet.

I korte træk er Skakklubben Centrums historie præget af et langt engagement, fokus på skakundervisning og træning samt en stærk skaktradition. Klubben er stadigvæk en aktiv del af skakmiljøet i dag.


Så tilføjede jeg "Klubben hører hjemme i Esbjerg" til spørgsmålet. Det gav dette resultat:

Skakklubben Centrum blev grundlagt i Esbjerg i 1934 og har siden da spillet en vigtig rolle i byens skakmiljø. Klubben blev startet af en gruppe entusiastiske skakspillere, der ønskede at samle skakinteresserede i området.

I begyndelsen blev klubben primært drevet som en social klub, hvor medlemmerne mødtes for at spille skak og udveksle erfaringer. Efterhånden begyndte klubben dog at deltage i turneringer og opnåede stor succes. Flere af klubbens medlemmer vandt priser i både nationale og internationale skakturneringer.

I 1960'erne oplevede klubben en stor tilgang af medlemmer, og der blev oprettet et ungdomshold, som opnåede stor anerkendelse og vandt flere regionale og nationale mesterskaber. Klubben fortsatte med at udvikle sig og blev etableret som en af de førende skakklubber i Danmark.

I dag fortsætter Skakklubben Centrum med at tiltrække skakentusiaster i Esbjerg og omegn. Klubben tilbyder træning og turneringsmuligheder for både børn og voksne på alle niveauer. De arrangerer også sociale arrangementer og skakrelaterede aktiviteter for medlemmerne.

Skakklubben Centrum kan se tilbage på en lang historie med succes og bidrag til skakmiljøet i Esbjerg. Den fortsætter med at være en central del af skaklivet i byen og giver en platform for skakinteresserede til at mødes, spille og lære af hinanden.


Jeg ved ikke lige hvad jeg skal sige til resultatet. Straks Esbjerg kom ind i billedet, så var der succes også på den internationale scene! Det er jo bare dejligt.

Hvis jeg skulle få den skøre ide at bygge en rumraket, så er jeg ikke sikker på, at ChatGTP får lov til at bestemme det hele ;-)


Her i dag den 7. december fik jeg en meddelelse fra Microsoft om, om jeg ikke ville begynde at bruge deres konkurrent til ChatGTP. Den hedder Bing AI. Det skulle da også lige prøves.

Jeg stillede dette spørgsmål: Kan jeg få et referat af skakklubben centrums historie? Klubben hører hjemme i Esbjerg.

Skakklubben Centrum er en skakklub i Esbjerg, der blev stiftet den 31. oktober 1922 under navnet Arbejdernes Skakklub(1). Klubben var oprindeligt for arbejdere, der interesserede sig for skakspillet, og havde til huse i Logen i Norgesgade(1). Klubben spillede både interne og eksterne turneringer, og havde en stærk rivalisering med de to andre skakklubber i byen, Esbjerg Skakklub og Tjenestemændenes Skakklub(1).

I 1964 skiftede klubben navn til Skakklubben Centrum, da den meldte sig ud af Dansk Arbejder-Skakforbund og ind i Dansk Skak Union(2). Klubben ønskede at være mere åben for alle skakspillere, uanset baggrund og politisk tilhørsforhold(1). Klubben har siden da været en af de førende skakklubber i Esbjerg og omegn, og har fostret flere dygtige spillere(3).

Skakklubben Centrum har i dag omkring 50 medlemmer, der spænder fra begyndere til mesterspillere(3). Klubben har et godt socialt miljø, hvor man kan spille skak, lære af hinanden, og hygge sig(3). Klubben har også et aktivt ungdomsafdeling, der tilbyder træning og turneringer for børn og unge(3). Klubben holder til i Esbjerg Fritidscenter, hvor den har lokaler med skakbrætter, bøger, og computere(3).


Til forskel fra ChatGTP, så oplyser Bing AI om, hvor de får oplysningerne fra. Tallene i parentes refererer til disse tre hjemmesideadresser:

1: Fra "I smult vande" fra klubbens hjemmeside.
2: Esbjerg Byhistoriske Arkiv.
3: Fra det oprindelige CHATGTP-indlæg på klubbens hjemmeside.

Umiddelbart noget bedre end resultatet fra ChatGTP, men alligevel. Og så var det jo dejligt at høre, at klubben har så mange gode spillere, så jeg spurgte BING AI om Hvem er nogle af de dygtige spillere, klubben har fostret? Efter et minuts tid kom svaret!

Skakklubben Centrum har fostret flere dygtige spillere gennem årene. Nogle af dem er:

Gunnar Pedersen, der har en rating på 2208 og er en af de stærkeste spillere i klubben(1). Han har vundet flere turneringer, blandt andet EMT-Turneringen i 2000(2).
Lars Wilton Pedersen, der har en rating på 2136 og er en tidligere klubmester(1). Han har også repræsenteret klubben i divisionskampe(3).
Torben Olsson, der har en rating på 2078 og er den nuværende klubmester(1). Han har også vundet lynturneringer og jubilæumsturneringer i klubben(1).
Lars Trabolt, der har en rating på 2064 og er en erfaren spiller(1). Han har også deltaget i flere weekendturneringer og opvisningsmatcher(1).
Markus Merklinger, der har en rating på 2063 og er en ung og talentfuld spiller(1). Han har også spillet for Donaueschingen i Tyskland(1).


Denne gang henvises der til 5 hjemmesideadresser. Af en eller anden grund er der kun henvist til 3 i teksten, så hvorfor de sidste skal med ved jeg ikke

1: Centrums hjemmeside.
2: Deltagerliste fra 15. Vesterhavsturnerings EMT.
3: Esbjerg Skakforenings hjemmeside.
4: DSU's hjemmeside om ungdommen i spidsen i Esbjerg.
5: DSU's hjemmeside, Esbjerg Skakforening fejrer 100-års jubilæum.

Nok især Markus Merklingers medlemsskab af Centrum kommer lidt bag på mig. Ellers lader det til, at programmet helt frit kombinerer navne og oplysninger, og sætter dem sammen så det giver (en eller anden form for) mening. Den talentfulde Merklinger er i øvrigt født i 1972!